Rozcestí

17. října 2013

Proč a jak jíst, pít a cvičit?

Proč a jak jíst, pít a cvičit?

I když pohled z okna a ručička teploměru klesá tak je na čase přidat pár nových rad.
Podzim je neúprosně tady. Ve fitcentrech se patrně snižuje návštěvnost, klesá zájem o výživové poradenství. A právě pro vás je toto to správné období.
Proč? Nebudete se mačkat ve fitcentrech a po zimě plašit, že se blíží plavkové období.

Zlepšení stravovacích i pohybových aktivit a nalezení svého nového, výkonnějšího, zdravějšího a krásnějšího já, jsem se rozhodla pomoci vám sepsáním těch nejzákladnějších rad, kterými byste se měly řídit v případě, že svou změnu k lepšímu myslíte vážně. ;)


Začneme od začátku.

Pitný režim
Když to hodně zjednoduším, měli bychom obecně přijmout okolo 2-3litrů tekutin denně.
Potřeba každého z nás je rozdílná a toto pravidlo nejde sekat na všechny.
Znám lidi, kterým vyhovuje vybít půl litru denně a jiné, kterým vyhovuje až 5 litrů. Ano, oba příklady jsou extrémy, ze kterých by jsme si neměli brát příklad.
V prvním připadě kdy člověk pije velmi málo, dochází k velké zátěži ledvin, dlouhodobé dehydrataci a špatnému odvádění tocickýxh látek z těla.
V druhém případě jde zase o nadměrné přetěžování ledvin a vylučovácí soustavy. Proto jsou 2-3 litry denně zlatým středem.

Další (ne)podstatná věc je rozložení v průběhu dne. Člověk by se měl vyvarovat nárazovému vypití půl litrů tekutin a více. Popíjejte v průběhu celého dne po malých doušcích. Mějte pití stále po ruce a na očích. Klidně si rozestavte tři flašky po bytě a pijte, pijte.

Za mě je úplně nejlepší strojové pití - co to je za hrůzu? Ne, nelekejte se. Je to jednoduché. Strojové pití znamená, že člověk pije cca co hodinu sklenici/půl sklenici vody. Proč? Jak jsem už říkala. Je to podobné jako s jídlem. Tělo není celý den dehydrované, člověk ho nepřetěžuje najednou. Když si dáte sklenici vody každou hodinu tak bude tělo celý den dostatečně zavodněné.
A jaké tekutiny jsou pro nás nejlepší? Jistě se shodneme, že by bylo dobré vyvarovat se sycených nápojů, stejně jako těch slazených. A to ať již cukrem či umělými sladidly.
V zimních měsících bychom se měly soustředit na popíjení teplých čajů, v teplejších částech roku pak na nápoje chladnější (pozor však na ledové, které naopak zvyšují pocení a tím dochází ke ztrátě tekutin z těla, které je potřeba opět doplnit).
Z čajů vybírejte čerstvé bylinkové - mátový, meduňkový, zázvorový (nadchnou vás svou chutí a blahodárnými účinky na vaše zdraví), sušené bylinkové, slabší ovocné, zelené či bílé.
Dále nedílnou součástí pitného rožimu je voda. VODA.
Pokud nedokážete pít jen vodu tak doporučuji oživit čerstvou citrónovou šťávou/plátkem citrónu a pár lístky čerstvé meduňky, či máty.
Ovocné džusy, limonády či šťávy rozhodně nepatří do pravidelného pitného režimu. To však neznamená, že bychom si je v malém množství nemohli občas dopřát- vlastně jako cokoliv jiného ;)
Do jiné kategorie pak patří takzvané freshe nebo smoothies. Jedná se o rozmixované ovoce, zeleninu, případně i bylinky, které můžeme doplnit o jogurt, kefírové mléko či podmáslí a dostaneme tak lahodnou a osvěžující svačinku.
Takové kefírové mléko má minimum tuku a sacharidů. Zvyšuje odolnost organismu proti nachlazení a blahodárně působí na trávení. Tělu dodává okamžitě energii.
Ještě jedna konkrétní rada jak nastartovat metabolismus po ránu? Sklenicí (2-3 dl) vlažné až teplé vody se šťávou z poloviny citrónu.


Stravovací režim
Nejlepší režim a řešení je přijímání všech potřebných látek, které naše tělo potřebuje.
Jedná se o základní složky - tj. bílkoviny, sacharidy, tuky a vitamíny + minerály. Při nedostatku kterékoliv z těchto základních součástí dojde k nedokonalému fungování našeho těla, do kterého počítáme i nemožnost shodit naše přebytečné tukové zásoby.
Stejně jako funguje rozdělení v příjmu základních složek, funguje i bilance energetického příjmu a výdeje v průběhu dne. Ta může být buď vyrovnaná v případě, že si chceme svou váhu udržet nebo je potřeba snížit příjem než výdej a to v případě, že chceme zhubnout.
Dále věnujte pozornost dá se říct objemnosti potravin. Čím je potravina sama o sobě kaloričtější, tím menší množství si ji můžete dopřát a tudíž vás logicky i méně zasytí. Dejme si porovnání tyčinky Snickers s 150g kuřecích prsou, 200g salátem se zálivkou s panenským olivovým olejem. A teď si schválně porovnejte, co by vás zasytilo více a na delší dobu? A to tady vůbec nemluvím o složení základních složek, které tvoří vyváženost stravy a množství jednoduchých cukrů a tuků v tyčince ;)
Správný jídelníček je 70% úspěchu.


Tréninkový plán
Pravidelnost je důležitá nejen v pitném a stravovacím režimu, ale také v tréninku.
Jen bych chtěla zmínit tu stále omílanou pravidelnost tréninku. Ideálně cvičte 3-4x týdně, obden. Když si člověk zacvičí 1-2x týdně je to spíše na relax. Vaše tělo potřebuje také dostatek času k regeneraci. Jen tak pak můžete dosahovat lepších výsledků! Jen tak docílíte redukce podkožního tuku a zároveň krásně tvarovaných svalů ;)
Tvrdý trénink! Samozřejmě v rámci možností. Žádné flákání a předstírání pohybu ještě nikomu nepomohlo, ba naopak ublížilo. Děláte to pouze pro sebe.
Nezapomeňte, že k hubnutí musí člověk přistupovat komplexně. Nejde jen cvičit a s prominutím "žrát jako prase" nebo držet přísné diety a nehýbat se.


Člověk se musí rozhodnout a být pevně přesvědčen o zvládnutí svého cíle! Bez toho jsou všechny další kroky zbytečností. Bez přesvědčení a chtění svou situaci měnit nemá smysl dělat vůbec NIC! Efekt bude veškerý žádný a utvrdíte se jen v myšlence, že tohle pro vás taky smysl nemá!

3 komentáře:

  1. Hezký článek :)

    Taky si stojím za tím, že je potřeba na sobě pracovat a výsledky se pak dostaví ...

    OdpovědětVymazat
  2. krásný článek:) hezky se mi to četlo.

    http://fitmelifuchs.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat