Rozcestí

21. dubna 2013

Pitný režim

aneb pijte vodu!

Krásné neděli!
Proč zrovna toto téma? Jak je pitný řežim spojený s hubnutím a tak celkově?
Dnes jsem přemýšlela s čím přijít a o čem napsat. Zvolila jsem toto obyčejné, ale velmi důležité téma. Především v této době, když začíná být hezky, teplo a dusno je pitný režim obzvlášť důležitý.

Nikdy jsem neměla problém s pitím - spíš naopak.. občas jsem si připadala jak velbloud, že jsem vypila toho nehorázně moc. Poslední dobou jsem se HROZNĚ zhoršila a zapomínám na pití, takže to chce velmi rychle změnit - ano, já na sobě ráda hledám chyby:D.

To, že se má hodně pít není opravdu žádnou novinkou, ale není na škodu si připomenout pár vět o pitném režimu, vodě a limonádách :D
Říká se, že lidský organismus tvoří ze dvou třetin voda, takže si dovedete představit, jak je dostatek tekutin pro naše tělo důležitý.
Když budete pít málo budete se cítit unavení, bez energie, bude vás bolet hlava, bude vám dělat problém se déle soustředit. Především tím tělo opravdu trápíte, protože všechny orgány potřebují ke svému fungování vodu. Dehydratace organismu může vést až k vážným zdravotním problémům, jako jsou ledvinové kameny, záněty močových cest nebo porucha funkce ledvin apod.

Kolik tekutin by se mělo za den vypít? Záleží na věku, váze i celkovém životním stylu každého z nás, ale opravdové minimum je litr a půl.

Samozřejmě, že když cvičíte nebo je venku teplo/dusno, je potřeba tekutin mnohem víc.

Co pít? na to se nedá odpovědět jinak než : vodu, vodu, a vodu..
Z kohoutku je téměř zadarmo. Na balené vody se vykašlete, je prokázané že ta kohoutková je skoro stejná jako ta balená. Zažene žízeň a nemá žádné kalorie.

Cena balené vody je v průměru 5 tisíc Kč/rok na osobu.

A co limonády? Třeba taková CocaCola má v 1 litru 430 kalorií, a to je jako lehčí oběd, a ještě k tomu celých 106 gramů cukru.
A potom tady jsou tady ochucené minerálky, které se tváří se nevinně a taky tím, že nemají žádnou barvu nevypadají tak děsivě, jako svítivě žlutá "limča". :D To ale neznamená, že je vhodné je pít. Citronová Mattoni má v 1 litru 188 kalorií. To sice není tolik jako v CocaCole, ale pořád to jsou zbytečné kalorie, které vás nezasytí a tělo je nijak nevyužije.

Navíc pokud chcete zhubnout je to potřeba opravdu omezit! Pokud cvičíte, hlídáte si jídelníček, odpíráte sladkosti, ale pijete tady ty sladké "sračky" vodičky:D, děláte to zbytečně a především se zbytečně trápíte a je Vám vaše úsilí k ničemu.

Pokud Vám voda nechutná naučte se ji pít.
Když se ani přesto neobejdete přes nějaké dochucení vymačkejte si do ní nějaký sirup nebo dejte lístky máty. Neuškodí ani čaj - bez cukru apod.

Můj tip nakonec - pijte každou hodinu sklenici vody - tzv. strojové pití. 
Když jsem ještě chodila k nutriční terapeutce tak mi to jednou poradila. Nejlepší věc co jsem kdy slyšela.
Ano, ze začátku Vám to může dělat problém nebo budete zapomínat ( zkuste třeba časovač/budík v mobilu):D, ale po čase si na to zvyknete a nakonec Vám bude nedostatek vody chybět! :)
Navíc se tím pročistí tělo a zlepší na 100% pleť. :)  Když to tak vezmu možná to i nahrazuje takový ten pocit sytosti a tělo se cítí stále plné - ale to už jsme někde jinde a vynechávání jídel je stejné zlo jako nepít. :)

Já tedy zítra začínám s tím stojovým pitím a už do školy si ponesu 1,5l čisté vody :)

+ přidávám fotku mé nové láhve na pití, kterou jsem si zrovna dnes zakoupila. :) Je to 0,75l, takže ji budu tahat všude po kabelkách, ale taky třeba na kolo apod.
Připadala mi praktická a vzhledově hezčí než ty hrozné pet - láhve

Ještě tak mě napadá - chcete vidět aktuální fotku? Včera jsme šli s přítelem do kina tak jsme se vyfotili a přemýšlím, že bych zde mohla dát fotku jak aktuálně vypadám a "představit se" aby jste viděli kdo Vám tu vůbec píše, protože ani předtím jsem zde asi fotku neměla. :)

A úplně nakonec - přidala jsem zde anketu jestli se Vám líbí vzhled blogu. Poprosím o hlasování, protože přemýšlím o nějaké změně. :)

11 komentářů:

  1. Miluji vodu.. nemám ráda žádné ochucené vody..nic..prostě miluji tohle :)) Studenou, ledově vychlazenou...Mňáám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně, bublinky mi dobře nedělaj a nic jiného jak voda mi nechutná, je to všechno strašně přeslazené! ;)

      Vymazat
  2. Určitě sem tu fotku přidej, člověk má pak alespoň nějakou představu a blog je pak víc osobnější, což mám mnohem raději, než když se autor za každou cenu skrývá :) A design je fajn!

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju vodu, a přesně jak uvedly holky nahoře, sladké vody jsou přeslazené a plné bublinek, které většině z nás nedělají dobře. :)
    Vendul

    OdpovědětVymazat
  4. zkama je ta láhev ? je krásná /

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě fotku přidej :-) A s pitným režimem trošku problém mam, ale ten 1,5 dám vždy :-) Piju hlavně vodu a čaje.. Semtam kafe.. ale to tam nepočítám :-)

    OdpovědětVymazat
  6. mohla bych se zeptat odkud lahev mas? :) nejakou podobnou uz dlouho shanim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, láhev je z obchodu Kik. Měli je ve více barvách. :)

      Vymazat