Rozcestí

12. ledna 2013

Jak správně sestavit jídelníček?

Nejsem žádný výživový poradce ani nic podobného, takže nemohu říct bude to takhle a takhle, ale po půl roce hubnutí a hlavně úspěšného hubnutí(31kilo) mohu říct, že snad i něco vím.
Hodně z Vás mi píše o jídelníček a moje otázka zní - k čemu? Dle mě je naprostý nesmysl mít určený jídelníček. Na internetu máte redukčních jídelníčků spousty, pokud máte o něco takového zájem - stáhněte si ho. Nevím jak vy, ale z osobní zkušenosti jsem kolikrát neměla ty určité suroviny doma, neměla na určitou věc z jídelníčku chuť a k čemu Vám pak je když změníte jednu dvě věci? K ničemu. Takové jídelníčky jsou přesně napočítány na přesné "kontrolky" hubnutí a pokud něco změníte změní se výživové hodnoty/kalorie a jídelníček je k ničemu.

Mít správný jídelníček je základ.
Ani já to neznala a začala úplně s něčím novým ze dne na den. Nedostala jsem ani přesný jídelníček od nutriční poradkyně jen pouze výpis jídel, které jsou při hubnutí vhodná a základní zaškolení jak by to zhruba mělo vypadat. Vše jsem se učila a na vše jsem přicházela sama postupně. Víte, mohu Vám dát tisíc rad a ukázat  mnoho způsobů, ale pokud nebudete vy chtít tak NIKDY nezhubnete.
30 kilo za půl roku je dost, ale ne jak si některé myslí, opravdu jsem nebyla hladem. :D
Nikdy jsem si nepočítala kalorie ani nic podobného. Mám zdravý rozum, mám sama sebe ráda a vím, co mi vyhovuje, co tělo potřebuje a to by jste měli vědět také. 

Chce to pouze vytrvalost, nevzdávat to a píli + nebát se nových věcí! :)

Dle mě by se v jídelníčku nemělo NIC vynechat - ať to jsou sacharidy, tuky, bílkoviny,....Takové ty "skvělé" rady - nejezte přílohy, pečivo rovnou vypusťte z hlavy.
Uvědomte si, že tohle je běh na dlouhou trať a není to na měsíc. Pokud zhubnete na vysněnou váhu tak to nekončí. Když se vrátíte k přecpávání, večerní nájezdy na ledničku, tučné/fast foody tak si nemyslete, že si váhu udržíte. A nejíst celý život přílohy? cukry?

A jak si sestavuji jídelníček já?

Uff, nevím jak začít.

Dopoledne převážně cukry/sacharidy. Jelikož jsem mlsoun a miluju sladké tak si ho dopřávám ráno především k snídani a svačině. Tím, že si doplním cukry ráno tak mě přes den a převážně poté večer nechytají chutě a nemám potřebu "vybílit" ledničku/špajz.
Ráno k snídani jsou to především sladké kaše nebo cornflakes s mlékem či tvaroh. Miluju mléčné výrobky a sladké snídaně! :)

Svačina - první svačinu řeším vždy kouskem ovoce. Je zdravé a i u hubnutí sníst denně kus ovoce. Nic se nemá přehánět ale. :)

Oběd - já si dám k obědu téměř cokoliv.
Dle mě aby byl oběd vyvážený tak by neměla chybět bílkovina(maso,..), příloha a zelenina. Takhle kombinace je u mě pravidelně. :)
Jasně, vynechejte tučné/smažené věci (to určitě všichni znáte co jíst a co ne:D), knedlíky apod. pokud chcete zhubnout, ale rozhodně nevynechávejte zmiňované přílohy. Dejte si co máte rádi - rýže, brambory, kuskus, jáhly, bulgur v menším množství a přidejte zeleninu..
K masu - nevidím důvod proč ho nejíst. Nezapomínejte, že neexistuje jen kuřecí, ale také ryby a hovězí/věpřové. Nemusím ho mít každý den, ale občas si ráda libové vepřové/hovězí maso dám. Je v něm spoustu živin apod. (sama nevím:D) a nevím jak bych je jinak a čím do těla dostala. :)

Poté by měla opět následovat další svačina - odpoledne už volím převážně bílkoviny a zeleninu. Co si dát k svačině už jsem psala v minulém článku.
Jen dodám, že ovoce by se mělo jíst především ráno (obsahuje sacharidy a tělo si s něma lépe poradí).
Odpolední svačinka může být např. cottage sýr apod. :)

Večeře - večeře by měla být bílkovina + zelenina. Ne nikdy jen jedno z toho.
Večeře by měla být "lehká", něco co nezatěžuje žaludek.
Např. - zeleninový salát s kuřecím masem

Dále by jsme měli když chceme zhubnout změnit porce - dejte si více jídel, častěji v menších porcích. Ze začátku mi bylo doporučeno snížit každou porci jídla o 1/4.
Tak takhle by jste si nějak mohli složit vhodný jídelníček, který bude vyvážený. Neříkám, že je to ideální, ale úspěch jde vidět a i má nutriční poradkyně byla spokojená s mými jídelníčky. :)

Můj jídelníček  -
SN - jáhlová kaše, 2 lžíce borůvek (domácí zavařenina)
SV - Pomeranč
OB - celozrnné těstoviny s kuřecím masem a zeleninovou směsí
SV - 2ks křehké chlebíčky + cottage sýr, ředkvičky
V - salát s tuňákem

5 komentářů:

  1. tohle jsem teď přesně potřebovala! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek !Já přílohy miluju,ty si neupřu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já se stravuju podobně, taky každý den maso, k obědu jen malá příloha, ale k odpolední svačině mám ovoce. Jsem za to ráda, těch bílkovin je na mě docela dost. Hubnu. Mám dole 24 kg...tak Tě snad brzo dohoním :)

    OdpovědětVymazat
  4. tyhle články obdivuju:)
    já se podle toho moc neřídím, musím přiznat..:D
    nehubnu, ani jsem vlastně nikdy nehubla cíleně, takže možná proto :)

    OdpovědětVymazat
  5. To zní skvěle,jenže jsem vegetariánka,tak nejím maso....A po některé zelenině jsem zase nafouklá jak míč :(
    Prý nějaká paní v dietní poradně na Francouzské sestavuje skvělé hubnoucí jídelníčky,nemáte s tím někdo zkušenost? A kolik to tak může stát...?
    Sarkafarka

    OdpovědětVymazat