Rozcestí

1. února 2013

Čaj z listu senny

Původně jsem přemýšlela, jestli o tom vůbec napsat. Rozhodla jsem se, že ano, protože věřím, že s tím občas může mít někdo problém. Přeci můj blog obsahuje od všeho trochu - jak hubnutí tak zdravá výživa. Tohle bohužel k tomu také patří.
Vlastně nevím jak začít.

 Vím, že se často při dietách stává, že tělu chybí vláknina - ta je velmi důležitá, ale o tom si povíme jindy - v dalším článku. Vláknina napomáhá pohybu potravy trávicí soustavou, změkčuje stolici, a tím udržuje obsah střev v pohybu. Nedostatek vlákniny způsobuje zácpu. 

Je to téma, o kterém se moc nemluví, není to nikomu obzvlášť příjemné, ale je to běžná a hlavně nepříjemná věc, která patří k životu.
Já s tím nikdy neměla problém, ale ve velmi blízké rodině máme někoho, kdo tím občas trpí, takže vím, co to je si tím procházet.
Co si budeme povídat - není příjemné mít průjem, ale když si neumíte dojít je to taky problém. 
Vím, že s tím někdo mívá problémy pravidelně, hodně je to problém při dietách a proto jsem se rozhodla napsat o tomto čaji.
 
Když se Vám něco takového stane tak jsou dvě možnosti -

První - začnete více papat potraviny rostlinného původu, v obiloviny, luštěniny, zeleninu, ovoce, brambory a samozřejmě i ve výrobky z nich, tedy v mouka, chléb, ovesných vločky, ovocné nebo zeleninové salátech - vše co ji obsahuje. Tento případ je vhodný pro nápravu, když víte, že s tím máte problém.

Druhý - když už je to akutní. Samozřejmě, že nebudete čekat a trápit se až tělo dostane dostatek vlákniny. V lékárně Vám zaručeně poradí  na zácpu jako první glycerinové čípky - zapomeňte na ně. Je to hnus, lékaři je nedoporučují, vzniká na nich závislost a po čase střevo "zleniví" a je to později mnohem horší. 

Já znám o něco lepší variantu -  navíc přírodní

Čaj z listu senny
Je to léčivý, přírodní čaj
Balení obsahuje 20 sáčků a je to mnohem levnější verze g. čípků
Lze zakoupit téměř každé lékárně a cena zhruba 40,-
List senny má významný vliv na pohyblivost střev. Název byl odvozen od glykosidu sennosidu. List senny se užívá při zácpě a nesmí se užívat při průjmovém onemocnění. Užívá se pouze krátkodobě.

14 komentářů:

  1. Jednou jsem tenhle čaj zkoušela a u mě nefungoval. Navíc je také návykový...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netvrdím, že není návykový - upřímně ani nevím jak je to s tímto čajem. Má se užívat krátkodobě, což jsem napsala :) Ale rozhodně si myslím, že je to mnohem šetrnější verze čípků apod.

      Vymazat
  2. má-li se zácpou někdo potíže, jistě bude za čaj vděčný :)) já bych na vše nejradši používala čaje! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak určitě by mohl být čaj někomu pomocný! :))
    Čajíky jsou nejlepší! :))

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem měla za to, že ty čípky jenom pomůžou trošku 'odtvrdit' (nevím, jak to popsat, ale prostě 'změkčit' ) tvrdou stolici.. ne?

    OdpovědětVymazat
  5. Super čaj. :D Sice hrozný křeče v břiše a jdu na záchod tak 20x, ale pomůže. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak....kde začít..V lékárně určitě na prvním místě NEDOPORUČí glycerinové čípky - to je naopak ta nejzazší možnost.Čípky osmoticky dráždí střevo a způsobují jeho vyprázdnění.Ano, jsou
    návykové stejně jako všechny věci proti zápě - tablety,kostičky,kapky obsahující pikosulfát, dále veškeré projímavé čaje s obsahem senny (taky pěkné sračky-mohou způsobit až křeče).
    Co se prvotně doporučuje - upravit stravu(vláknina) a zvýšit pitný režim(důležité).Pak se používají sirupy s obsahem laktulosy, která na sebe váže vodu a tudíž pomáhá lepšímu vyprázdnění.Není návykové, mohou i děti, kojenci -účinek je ale postupný.Takže tak, snad jsem taky trochu přispěla :)))

    OdpovědětVymazat
  7. tak o tomhle čaji slyším poprvé:)

    OdpovědětVymazat
  8. Slyším o něm poprvé ;) Ale pro mě je spíš větší problém průjmy..a neustálé večerní přejídání :/

    OdpovědětVymazat
  9. i když s čajem jsou křeče, někdy malé, závisí na tělu, někdo jsem na záchod 1-2x někdo tam lítá co chvíli... čaj je velice chutný, jak s cukrem tak i bez. Škoda že se nesmí pít dýl jak týden, bych ho pila asi furt :D

    OdpovědětVymazat
  10. co se čípků týče určitě nejsou špatný,hlavně jejich účinek je opravdu rychlý a to je dost často potřeba než čekat 8 hodin :) navic je mužou i těhulky takže supr ;) čaj jsem si koupila dneska a jsem na něj zvědavá....:D

    OdpovědětVymazat
  11. trpim zacpo uz 11 let a celou dobu jsem na cipkach a guttalaxu a zadny vetsi problemy nemam..neberu to teda kazdy den ale celkem casto. je tonavykove ale i tak mi to bylo doporuceno a na senny caj si mam davat pozor casto to s nim lide s temito problemy prehani s tim ze tj ,,jen" bylinka a pak ejhle...je samozrejme take dobry ale opatrne :))

    OdpovědětVymazat
  12. A na průjem je zase dobrý čaj z čerstvého ostružinového listí - roste už od ledna!!!

    OdpovědětVymazat
  13. A na průjem je zase dobrý čaj z čerstvého ostružinového listí - roste už od ledna!!!

    OdpovědětVymazat