Rozcestí

8. ledna 2013

Jak to udělat, když chodím do práce/školy?

S Novým rokem spoustu cílů, ale také výmluv.
Jedna z nejčastějších výmluv i často na mě tázaná otázka zní - Jak to udělat, když chodím do práce/školy?
Nemohu se zdravě stravovat, protože chodím do práce/školy.


Ach jo, tuto větu jsem slyšela/četla tolikrát. Proč se jednoduše nevymluvit.
Tato otázka trápí mnohé z nás. Vlastně ani nevím, jestli má cenu takový článek psát a je pro někoho zajímavý.
Jaký je teda klíč u úspěchu?
Klíč k úspěchu je, že si jídlo dopředu připravíme. Nejlepší řešení jsou krabičky! Nemáte je? Pořiďte si je. Jsou různých velikostí, tvarů, barev - co si budeme povídat jak je trh dnes široký. :) Zamilujete si je.
Stále platí, že by jsme měli dodržovat určitý režim - jíst pravidelně, vyváženě a hlavně dodržovat časový rozestup. Jíst by se mělo co 2-3 hodiny, což všichni víme.

Pokud pracujete/studujete nevidím nic špatného si navařit především hlavní jídlo na den, dva a klidně i tři dny dopředu.
Uvařit si jídlo není vždy dvou hodinová práce.

Popřípadě si vzít dvě, tři svačiny.

Výmluva typu - pracuji 8hodin, mám pouze jednu pauzu. Ne, jde to i takhle - nevymlouvejte se! Pokud začínáte v 7 hodin, dejte si v 9-10 menší svačinku ve formě kefíru, či podobného nápoje nebo třeba jablko. Bříško nehladoví a nevěřím tomu, že by se člověk v této době nemohl v pracovní době napít, či udělat dvou minutovou pauzu.
V hlavní pauze, kterou má většina lidí půl hodiny až hodinu si dejte klasický oběd, či větší svačinu, kterou jste si připravili předem do krabičky. Po příchodu domů z práce si poté můžete dát jen menší svačinku a později večeři.

Studenti to mají dle mě o trochu lehčí, i když co si budeme povídat, někdy je problém v 5min přestávce proběhnout půlku školy a ještě se najít, ale jde to i zde.
Základem úspěchu jsou opět krabičky - ve školním bufetu nevěřím tomu, že najdete něco zdravějšího než Bebe sušenky :D
Býváte dlouho ve škole? Udělejte si svačiny dvě!

Já osobně si dělám do školy dvě svačiny. Vstávám před 6 ráno, nasnídám se a do oběda, který mám často až přijedu domů okolo půl 4 odpoledne je daleko. Řeším to jednoduše - mám dvě svačiny. První, kterou si dávám okolo půl 10 řeším kusem ovoce a druhou čímkoliv jiným, dle chuti v daném dnu. Poté nemám problém s hladověním a nekoupím si první hloupost, na kterou mi padnou v bufetě oči.

A co do krabiček? Střídejte to! Fantazii se meze nekladou. Zapomínat by jsme neměli na ovoce a zeleninu! :)

Krabičkové svačiny - především ovoce, jogurt + musli, pečivo, které já moc nedoporučuju pokud chcete zhubnout, knackebroat, sýr, kvalitní šunka,..
Krabičkové obědy - saláty na x způsobů - od těstovinových, kuskus po různé zeleninové, zapékaná zelenina,..

Přestaňte se vymlouvat - příprava svačiny Vám zabere pouze zlomek času a kolikrát i ušetří Vaši peněženku. :)
A jak jste na tom vy s touhle výmluvou?:)

9 komentářů:

  1. Kdo se chce vymlouvat vždy si výmluvu najde ;-) Druhá nejoblíbenější výmluva je 'jíst zdravě je drahý'

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já osobně nosím krabičky u sebe neustále :-) Mam jich spousta a k Vánocům jsem dostala krásné s Paulem Frankem :-)

      Vymazat
  2. S těmi svačinami to na letní semestr budu muset lépe promyslet. Teď na to nějak nebyl čas, chuť, prostě nic. Ale co se týče krabiček, jsem jednoznačně PRO! Ku příkladu mamka od rána až do 4 hodin odpoledne téměř nic v práci nejedla. Na jaře 2012 jsem jí začala vařit podle domácí krabičkové diety (krabiček už jsem měla až po krk, když jsem jí je denně chystala :D), ale je to skutečně užitečné a člověku je pak líto, nechat to jídlo v krabičce, takže ho zbaští. No jéé, musím říct mamce, ať mi nějaké hezké krabičky koupí, aby mě to motivovalo. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem se dříve vymlouvala.. Ale vím, že se to dá, krabičkování miluji a nikdy na něj nedám dopustit! :))

    OdpovědětVymazat
  4. naštěstí to mám ze školy kousek, takže obědvám doma. A svačiny si buď dělám doma nebo kupuju celozrnné obložené housky/ bagety. Dietu nedržím, takže toto mi vyhovuje. :)Jinak supr článek!

    OdpovědětVymazat
  5. Joo, krabičky jsou moje.
    Přijde mi, že tak i ušetřím, protože pak někde nekupuju zbytečnosti a jenom vytáhnu krabičku. :)
    U nás ve školním bufetu jsou mimo bebe sušenek i mandarinky a někdy jablka. :D
    V práci si bohužel nemůžu dovolit žádnou pauzu navíc, mám nárok jen na tu půl hodinku na oběd. Takže si vždycky ráno dám větší snídani a pak 5 hodin mlsně čekám na oběd. Je fajn, že tam máme alespoň mikrovlnku, tím se mi otevírají nové možnosti. :D
    Jinak ty rozestupy mezi jídlem dodržuji.

    OdpovědětVymazat
  6. Přiznám se, někdy mam stopadesát výmluv a koupím si něco hodně nezdravého z automatu.
    Teď mam zkouškové, takže si jídlo pěkně připravuju, jen mě děsí to, že nevím jak si to jídlo rozmístit když leden skončí a já budu zase v plném provozu. Ráno odcházím o pul 8 a vracím se v 10 večer díky škole a následné práci. Jak si mám tedy jídlo rozvrhnout? Snídani zvládnu, sváču taky, jenže pak si jídlo můžu ohřát až v 5 - není to pozdě na oběd? a pak až v 8 bych možna něco rychle slupla :( Co tedy mezi sváčou a 5 hodinou večerní? Abych si koupila větší kabelku na krabičky :( Monika

    OdpovědětVymazat
  7. jenomže co s tím když máme ve škole povinné obědy? začínám v 8 mezi 12 a 1 mám oběd a domů se dostanu o půl 5

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mam stejny problem. Na obed musim bohuzel jsou kazdy den omacky s knedliky nebo bramborama. Často bývaji i slafka jidla (lívance, buchty, ovocné knedlíky...)

      Vymazat