Rozcestí

28. prosince 2012

Ze života - proč nehubnu, chtěla bych - kde dělám problém? Moje zhodnocení

Dnes bych ráda přidala takový nezvyklý článek. Obsahuje od každého něco, trochu poučení, zhodnocení, jídelníček - ale né můj. 
Abych byla upřímná, tak podobný článek jsem snad ještě ani na žádném blogu nečetla - tak uvidíme, jestli Vám bude stát za přečtení. :)

Zaujal mě článek na internetovém foru - Lidé hubnou, chtěla bych také.

Hlavní aktérka popisuje ve svém příběhu sebe a její hubnutí, ale bohužel výsledky nebyly takové jaké si přála. Nutné říci také je, že aktérka si hlavně si uvědomuje, že hubnout se dá jedině dobrou stravou, pohybem a psychikou. Po dvouměsíčním snažení s zdravou stravou, pravidelností i pohybem zhubla pouze 2kila. Nejí mastné věci, uzeniny, salámy, párky, chipsy, hranolky a čokoládu si dá jen vyjímečně. Pečivo tmavé, žitné. Snaží se jíst zdravě, nepít slazené věci - Hlavní otázka co dělám špatně? Co ještě vyřadit abych zhubla? Je stejné jíst zdravě jako jíst zdravě u hubnutí?

Samozdřejmě, těžko můžu někoho soudit a kecat do toho jen tak - nejsem žádný výživový poradce, ale člověk z masa a kostí a pokusím se přidat to, co sem se naučila a jak to vidím já a ujasnit jí její chyby. :)Přináším můj názor a pohled na její už jak sama přiznává špatný jídelníček, který dodržuje momentálně. Doplnila to ovšem tím, když jedla vyváženou stravu, nepomáhalo to - naopak by řekla, že teď jsem na tom líp, i když nehubnu.

Její denní jídelníček.
Je zvyklá nesvačit.
Ráno, když vstává do školy si dá kolem 6:00 bílý jogurt s rýžovým nebo žitným plátkem či doplní rozinkama se skořicí.
Okolo 12-13h následuje oběd.
Přichází ze školy okolo 16:00, takže následuje další jídlo ve forma hrsti sušených švestek, rozinek se lžičkou medu.
Večeře 17-18h si dá hrnek mléka, jablko, nějaký žitný plátek či opět sušené ovoce.

Pitný režim - čaj, vodu
Po škole káva se sojovým sušeným mlékem či klasickým polotučným.

A můj názor?

Nevyvážený jídelníček - kámen úrazu.
Musím pochválit, že slečna snídá. Snídani si může dopřát sladkou, protože tělo za celý den si poradí s cukry. Jak uváděla, má ráda sušené ovoce, takže bych ho klidně zařadila sem + bych nezapomínala na to čerstvé. :)

Nevynechávat jídla, tudíž ani svačinky. Tělo do oběda hladoví a to není dobré. Jíst 5-6 denně.
Dopoledne bych zařadila určitě jednu svačinu - nejlíp ze začátku než si tělo zvykne na další jídlo třeba jen ovoce nebo jak říká, že pak dávala v průběhu dne hrst sušeného ovoce.
Sušené ovoce má hodně sacharidů, takže později už není tak vhodné, takže to spíše ráno i s tím čerstvým ovocem.
Kámen v úrazu je sušené ovoce třeba ještě v cukru, čokoládě, jogurtu.

Oběd si může dát klasický - hned na začátku uváděla, že nemá ráda smažená jídla apod. takže myslím, že není problém s tím, že by nevěděla co si dát a poučovat o tom, že určité jídla jsou při hubnutí nevhodné. To každý víme. :)
Oceňuji, že jí pravidelně okolo 12-13h.
+ Nezapomínat na zeleninu!


Po příchodu ze školy bych tu její svačinku nahradila něčím jiným - Kefír, musli s jogurtem, křehké chlebíčky se sýrem do 30%, cottage,.. nabídka trhu je opravdu široká, dle chuti.

A večeře by měla obsahovat zeleninu + bílkovinu. Né nikdy jen jedno z toho. Tudíž ani jedno z toho co uvedla bych nedoporučovala. Co vyměnit hrnek mléka, jablko a podobně za zeleninový salát s kuřecím masem či třeba tuňákem?

Pitný řežim, pít, pít a ještě jednou pít. :) Vodu i čaj schvaluji
+ k tomu mléku - já piju hodně mléko (každý den - především ráno do snídaní) a nevidím důvod proč ho vyřazovat z jídelníčku. Se sojovým mlékem nemám sice zkušenost, ale klasický polotučné se nic nezkazí.
Rozhodně nedoporučuji nízkotučný blivajz, který má výž. hodnoty skoro stejné jak polotučné. :)

Tak a takové je mé posouzení od "lajka". Není důležité jíst jen zdravě, ale dodržovat určité zásady, se kterými to jde. :)
Chtěla bych tím vlastně i říct, že kolikrát si ani neuvědomujeme chyby co děláme a poté prostě ty kila nejdou dolů, i když si myslíme, že děláme vše dobře.




5 komentářů:

  1. Pěkně jsi to napsala. Článek od slečny jsem také četla doufám, že i ona si přečte tenhle tvůj a snad jí to k něčemu dopomůže :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme se o tom se slečnou bavily, takže myslím, že si to určitě přečte. :)

      Vymazat
  2. Opravdu pěkně napsáno, pokusím se dodržovat.:) U mě je určitě kámenem úrazu hlavně to jídlo. Ačkoliv smažené nejím, nesladím, na sladké mě také neužije, tak nesnídám a nejím moc pravidelně. :(

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím. :) Moc hezky napsané, děkuji. ;) Pokusím se řídit tvými radami, třeba mi to pomůže - doufám. :) A ještě taková otázka: Zhubla jsi hned po týdnu alespoň kilo nebo jsi ze začátku nemohla shodit?....abych věděla, co kdyžtak čekat. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já šílím z těch holek, co si myslí, že týden po nájezdu na zdravý režim shodí alespoň 5 kilo. Hubnutí je na dlouhou trať, kila nespadnou lusknutím prstu, ale musí se pro to něco udělat.

    OdpovědětVymazat