Rozcestí

7. prosince 2012

rady k jídlu - aneb, co jsem se naučila

Přeji příjemné páteční ráno, jak jste se vyspali? Co plánujete na víkend? Momentálně si užívám v klidu snídani - rýžová kaše s brusinkami, ale vrazilo mi do očí hned po probuzení příjemné/nepříjemné překvapení - venku je bílo. 
Moje váha dnes konečně ukazovala 60,2kg - hurá, už jen 3 kila do cíle. :) Takže odškrtávám další kilo ze seznamu. Přidávám pár rad, které mě dieta naučila. :)

Sicé né moje snídaně, ale vypadá to krásně - co říkáte?

 + Mám na zítřek připravený článek z mé kuchyně a to - TIP NA SOBOTNÍ OBĚD 
A co budeme vařit? Nechte se překvapit! :)


Rady k jídlu aneb co  mě dieta naučila

Překvapivě nevlastním ani jednu knížku, kuchařku o zdravém životním stylu, jen jednu brožuru, kterou jsem dostala od výživové poradkyně. Spíš jen koukám po internetu, kde se ráda inspiruji. I když jím zdravě teprve od nedávna mám pár triků, kterými si můžete pomoci při hubnutí, aniž by jste strádaly.

1. Vezměte si do ruky jídelní talíř. Přijde Vám pravdě podobně úplně normální, ale zkuste si doma najít jiný, hodně starý talíř třeba po prababičce a bude o poznání menší! Jak Vám tohle může pomoct? Jíme i mozkem, pokud sáhnete po menší velikosti talíře, Váš mozek automaticky zhodnotí porci jako větší! Já osobně jím třeba z menšího talíře, než je klasicky velký na hlavní jídlo. Jíst z menších talířů opravdu funguje. Pomohlo mi to hlavně na začátcích, kdy jsem s hubnutím začínala. Toto mi doporučila vyzkoušet i nutriční poradkyně.

2. Máte stále velký hlad? Dopřejte si více chodů. Zní to možná nelogicky, ale není. Podobné, jako když vypijete sklenici vody před jídlem.
Pokud si dáte před hlavním jídlem třebas malý zeleninový salát nebo polévku ( žádné dohušťované, ale pouze zeleninová, slabý vývar.) dokážete dodat tělu sytosti i s minimem kalorií už před hlavním jídlem.

3. Jezte v klidu. Vypněte počítač, televizi a dopřejte si na jídlo čas. Pokud budete jíst u televize či pc sníte toho automatiky více, protože pozornost soustřeďujete na co se díváte a né na to, co jíte. Tohle opět vede k tomu, že zkonzumujete vetší množství jídla, než by jste mu věnovali plnou pozornost a ani nezaragistrujete, že vlastně už nemáte hlad.

4. Opět to, co jsem už zmínila v bodu tři. Jezte pomaleji. Je to skutečně pravda - mozku trvá dvacet minut, než si uvědomí, že je tělo syté. Proto si udělejte na jídlo dostatek času.
5. Přidejte skleničku vody před i během jídla. Tělo je mnohokrát přes den dehydratované a protože Vaše tělo bude považovat během těla tekutiny, sníte toho rozhodně víc, protože těch v jídle tolik není, aby žízeň uspokojily.
Mějte další skleničku připravenou během jídla.

6. Opět věnujte pozornost tomu, jak jídlo servírujete. Jídlo si pěkně naskládejte na talíř, vezměte si ubrousek, sedněte si ke stolu. Nikdy nejezte nic přímo ze sklenice (zavařeniny apod.), protože toho sníte zaručeně více, než musíte, protože nevidíte, kolik toho sníte, než by jste si to naložili na talíř.
7. Pokud se nedokážete hlavně ze začátku vzdát moučníku tak se o něj nejlépe podělte nebo používejte pravidlo JJP - jez jen půl porce. Nahradit se dá také zdravější variantou - ovoce, jogurt

8. Nikdy si nenandávejte víc s tím, že zbytek kdyžtak necháte na talíři. Je velmi pravděpodobné, že dojíte každé sousto. Většina lidí má zakódováno, že to musí dojít, že je toho škoda to vyhodit. Spíše si nandejte méně a přidat si běžte jen pokud by jste měli opravdu hlad!
Za to dojíst jídlo, i když už jste sytí? Řekněte, kdo to ještě neudělal?

9. Nejezte bezmyšlenkovitě a přemýšlejte o tom, co jíte a jezte vyváženě.

10. Opět opakuji - Nikdy nic nejezte přímo z balíčku, sáčku či ze sklenice. Vždy si všechno naservírujte! Občas si ani neuvědomujeme, kolik toho sníme navíc, i když třeba už nemáme hlad. Uvědomte si, kolik kalorií tímto způsobem zkonzumujeme navíc.

Tohle jsem od začátku na sobě zpozorovala, že to opravdu v jídle platí a vyplatí se to dodržovat. Co by jste dodali?

1 komentář: