Rozcestí

23. prosince 2012

Můj základ - jíst zdravě, pravidelně a vyváženě - klíč, k vytoužené postavě

Je vánoční období a všude na nás padají nápisy jak zhubnout? Narazíte na ně snad všude - ať už v časopise či novinách, hned na domovské internetové stránce(seznam a jeho pro ženy apod.), v práci Vám bude o ní povídat kamarádka.
Tak bych také ráda přispěla svým příspěvkem k tomuto tématu. Lidé mi píšou, ptají se mě jak jsem zhubla? Jak zhubnout? Tak já Vám povím, co přineslo štětí mě a jak jsem se dostala k vysněné váze, i když jsem už něco podobného psala.

Nezapomeňte, že Vám dát spousty rad a doporučení, ale dělat něco musíte vy sami! :)

Nežrat - ano, je to sprosté, ale je to tak. Zamyslete se nad sebou, svojí životosprávou a uvidíte, že s ní není něco v pořádku, pokud stále přibíráte ( když vynechám nějakou ošemetnou nemoc - ps. výmluva typu - mám štítnou žlázu - holky!! štítnou žlázou trpí desítky milionu lidí a zrovna vy se na ni vymlouváte?!)

Žádné diety - Mléčná, ananasová, dělená stava, či podle krevních skupin? - nikomu to nevyvracím, ale pár takových pokusů kdy mi střelilo v hlavně jsem také měla. Základ těchto diet? Zhubneš 5 kilo a nabereš 10kg - ano přesně tak a to nemluvím o tom, jak své tělo během té doby trápíte.

Můj základ - jíst zdravě, pravidelně a vyváženě
Na tohle odkazuji každého.

Jíst zdravě neznamená, že by jste měli jíst jen bio výrobky a zeleninu

Pravidelně? Ano, to je základ. Jíst 5-6 denně, nevynechávat ani nepřidávat další jídla. A hlavně! - nezapomenout snídat.

Znáte přísloví - “Snídani sněz sám, o oběd se rozděl se svým přítelem a večeři daruj svému nepříteli”?

Ano, takhle nějak by to mělo být. 
K snídani si klidně udělat sladkou dobrůtku - kaše, musli, cereálie, ovoce - proč ne? Tělo si dokáže za celý den poradit s cukry a alespoň Vás nebudou přepadat hrozivé "žravky" na sladké během dne, protože je vyvážila sladká snídaně.

Oběd -  Zde by jsme se měli vyhnout smaženým věcem, smetanovým jídlům, zahušťovaným polévkám. Součástí obědu by měla být také zelenina - nezapomínejme na ni

Večeře - Může být studená i teplá. Měli by jsme se vyhnout těžkým jídlům.
Ideální večeře je například zeleninový salát s kuřecím masem.


Nezapomínejte na to, že večeře musí obsahovat bílkovinu + zeleninu. Nikdy né, jen jedno z toho.


+ svačinky - nevymlouvejte se, že nemáte na ně čas. Připravit jogurt s mysli, sníst kousek ovoce či vypít sklenici kefíru? Myslím, že tohle zvládne každý. 

Vyvážená strava - při dietě velmi důležité! Neokrádejte své tělo o důležité živiny. Měli by jste to brát jako změnu životního stylu, né jako dietu. Nejíst pečivo, přílohy? Hloupost! Už vidím, jak 10 let nejíte přílohy, pečivo. A pokud se po zhubnutí vytoužených kil vrátíte zase zpět, tak je nabere stejně. Dejte si menší porci, ale všeho. Nezapomínejte na sacharidy, bílkoviny. Jezte všechny druhy masa - není to jen o kuřecím a rybách. Kousek libového vepřového nebo hovězího? Proč ne ;) 

JE TO PŘEDEVŠÍM U HUBNUTÍ JEN O JÍDLE. Věřte nebo ne, je to tak. V procentech u hubnutí tvoří největší část jídlo, poté pohyb a až na posledním místě jsou to geny. 
 
 Samozdřejmě, že pohyb je také důležitý - řídím se tím, že proběhnout celé nákupní centrum rychlou chůzí, vyzkoušet pár kusu oblečení je jako hodina ve fitku a navíc chůze je nejzdravější a nejlevnější pohyb, takže nesedět doma a raději jít nakouknout do obchoďáku.
 Myslím, že není nic horšího, než na to vlítnout, cvičit každý den a poté se na to po týdnu vykašlet. Cvičte s rozmyslem a pokud nejste na pohyb zvyklí, tak raději se ze začátku soustřeďte především na jídelníček a do toho přidávejte pomalu pohyb. 
chodím cvičit pouze 3x týdně. Ve zbylých dnech dávám tělu odpočinek nebo prostě jen cvičím doma v klidu, udělám pár dřepů, skoků přes švihadlo na formování nohou apod. I klasickými pracemi spálíte spoustu kalorií. Uklidit celý byt, postarat se o dítě je dle mě pořádná makačka - jen nesedět stále na zadku! :) 

2 komentáře:

  1. Souhlasím s Tebou ;) Ty články tipu 'Letos o vánocích nepřiberete' 'Užíte si Vánoce bez kil' atd. už mě pěkně štvou. Pořád to samé dokola...A přitom je to taak "snadný" že? :-) Krásné Vánoce :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Můžu se zeptat, jak cvičiš? :)Jak to střídáš a co fitko? Jestli bys to mohla více rozepsat, také jsem četla o tom Vacu.... pomohl ti? Děkuji

    OdpovědětVymazat