Jednoznačně věc, která patří k mým oblíbeným.
A upřímně? Seznámila sem se s ní až nedávno, když jsem začínala hubnout. Docela jsem litovala, že jsem ji neznala už dříve! :)
Zdravý životní styl mi přinesl opravdu mnoho dobrých věcí. :)
Jáhly mám ráda jak na "slano" jako přílohu tak jako kaši.
Co to ty jáhly vůbec jsou?
Jáhly jsou loupané proso. Proso je obilnina
pocházející z Číny, která se u nás pěstuje v teplých a suchých
oblastech. Semena - plody jsou malé žluté kuličky v průměru asi 1 mm.
Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a přitom velmi výživné a syté.
Jáhly jsou velmi vhodné pro děti, studující, sportovce, těžce
pracující a rekonvalescenty. Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a
minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem trpícím
chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a
únavy. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při
žaludečních obtížích. Jáhly neobsahují lepek a proto jsou vhodné pro
bezlepkovou dietu.
Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus a mohou
být nápomocny jak při snaze zhubnout a tak i ztloustnout.
Jsou jednoduché a poměrně rychlé na přípravu.
Můj oběd -
A jako další moje milovaná jáhlová kaše od Nominy -
zdravý styl přinesl mnoho dobrých věcí nejen tobě! i já jsem si jáhly oblíbilaa :)
OdpovědětVymazatJáhly mám taky moc ráda :-)... a mám to stejně, přes "hubnoucím a zdravým" obdobím jsem jako přílohu jedla jen brambor, těstoviny a knedlík a teď jím spíš bulgur, kuskus, jáhly a polentu :-D...
OdpovědětVymazatnové potraviny chci zkusit, taky najíždím na jiný jídelníček a hledám nové přílohy, už kvůli tomu, že vařím i příteli a necchci vařit dvoje jídlo, máte nějaké vyzkoušené a opravdu osvědčené recepty? :) díky
OdpovědětVymazatJá mám ve velké oblibě bulgur - jáhlám jsem zatím nějak moc na chuť nepřišla. Přijdou mi jako moc složité na připravení. Nebo to možná bude tím, že jsem si je kdysi dávno spletla s kuskusem a divila se, že jen tam samy od sebe nezměkly po zalítí horkou vodou. :D
OdpovědětVymazatjáhly mám doma koupené, ale nějak nevím, co s nimi:/:D
OdpovědětVymazatJáhly miluju k snídani hlavně teď v zimě - hlavně s medem, povařeným jablkem a vlašskými ořechy. Na slano jsem je měla jednou jako nákyp s brokolicí a šunkou, taky boží.
OdpovědětVymazat