Rozcestí

30. prosince 2012

Jáhly, fotky

Jednoznačně věc, která patří k mým oblíbeným.
A upřímně? Seznámila sem se s ní až nedávno, když jsem začínala hubnout. Docela jsem litovala, že jsem ji neznala už dříve! :)
Zdravý životní styl mi přinesl opravdu mnoho dobrých věcí. :)

Jáhly mám ráda jak na "slano" jako přílohu tak jako kaši.



Co to ty jáhly vůbec jsou?
Jáhly jsou loupané proso. Proso je obilnina pocházející z Číny, která se u nás pěstuje v teplých a suchých oblastech. Semena - plody jsou malé žluté kuličky v průměru asi 1 mm. Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a přitom velmi výživné a syté.
Jáhly jsou velmi vhodné pro děti, studující, sportovce, těžce pracující a rekonvalescenty. Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem trpícím chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Jáhly neobsahují lepek a proto jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.
Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus a mohou být nápomocny jak při snaze zhubnout a tak i ztloustnout. 

 Jsou jednoduché a poměrně rychlé na přípravu.
 Můj oběd -

A jako další moje milovaná jáhlová kaše od Nominy -

6 komentářů:

  1. zdravý styl přinesl mnoho dobrých věcí nejen tobě! i já jsem si jáhly oblíbilaa :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jáhly mám taky moc ráda :-)... a mám to stejně, přes "hubnoucím a zdravým" obdobím jsem jako přílohu jedla jen brambor, těstoviny a knedlík a teď jím spíš bulgur, kuskus, jáhly a polentu :-D...

    OdpovědětVymazat
  3. nové potraviny chci zkusit, taky najíždím na jiný jídelníček a hledám nové přílohy, už kvůli tomu, že vařím i příteli a necchci vařit dvoje jídlo, máte nějaké vyzkoušené a opravdu osvědčené recepty? :) díky

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám ve velké oblibě bulgur - jáhlám jsem zatím nějak moc na chuť nepřišla. Přijdou mi jako moc složité na připravení. Nebo to možná bude tím, že jsem si je kdysi dávno spletla s kuskusem a divila se, že jen tam samy od sebe nezměkly po zalítí horkou vodou. :D

    OdpovědětVymazat
  5. jáhly mám doma koupené, ale nějak nevím, co s nimi:/:D

    OdpovědětVymazat
  6. Jáhly miluju k snídani hlavně teď v zimě - hlavně s medem, povařeným jablkem a vlašskými ořechy. Na slano jsem je měla jednou jako nákyp s brokolicí a šunkou, taky boží.

    OdpovědětVymazat