Rozcestí

22. prosince 2012

Dobrá postava i o vánocích

Je měsíc Vánoc, který je pro mnohé krizový. Je důležité se z nich nezbláznit a přistupovat k nim správným způsobem. Vánoce především nejsou jen o "žrádle" (jídle), kterého je všude fůry. Prosinec je ideální na romantické procházky, čas na brusle, lyže, ale také běžky.

Samozřejmě uznávám, že Vánoce jsou také o dobrotách, které chceme ochutnat. Jak to udělat, aby na nás nezanechaly Vánoce následky? Nechcete si nechat ujít ty dobroty? Udělejte si potěšení ve formě adventního kalendáře, ale i ten se dá připravit ve zdravější formě. Náš trh je tak široký tak proč toho nevyužít a raději rozumně sáhnout po čajovém adventním kalendáři, či po takovém, který má kvalitní, vysoko procentní čokoládu.
Číst dále:
 
Před návštěvou babičky si doma dejte v klidu raději pořádný oběd a  u babičky můžete s klidem odmítnout, že nemáte hlad, že jste jedli a poprosit jí, aby Vám to zabalila sebou. Myslím, že rozhodně nebude proti a přidá ještě něco navíc. S dobrůtkama od babičky se poté raději rozdělte a vyhnete se pronásledování svého vlastního svědomí.

Jako další patří k Vánocům vánoční trhy. I na těch, se dá sáhnout po něčem jiném než jsou klasické nekvalitní cukrovinky. Co sáhnout po pečených kaštanech? Sice u nich není kalorická hodnota nejnižší, ale rozhodně se jedná o tu nejzdravější variantu, kterou si můžete vybrat. 

Věc, kterou si nenechám v této části roku ujít je svařené víno. Hrníček jednou za čas ještě nikoho nezabil a popravdě ani nevím, čím bych ho nahradila.

A vánoční chutě? Dají se uspokojit i jinak. Ráno si udělejte skvělou sladkou snídani ve formě lívanečků a na dochucení jogurtů, ovesné kaše či i ovoce můžete použít skořici či koření do vánočních perníčků.

Hodně z Vás, se mě ptalo na zdravé varianty vánočního cukroví a pečiva. Abych pravdu řekla, nic takového nedělám. Cukroví stejně nejím, nemám ho ráda a myslím si, že když si vezmete dva kousky, které si vychutnáte a poté si uděláte procházku tak to Vaši váhu nepoznamená.
Myslím si totiž, že když připravíte ty zdravé varianty, které mají povětšinou stejně kalorií jako ty běžné, tak nakonec Vám stejně bude chybět klasické linecné a rohlíčky od babičky a dáte si je ještě potom, co už jste si dopřály pár těch "zdravých kousků" a kalorie se rázem sčítají.

Dejte si dva kousky místo dopolední či odpolední svačiny, udělejte čaj, přidejte na malinký talířek kousek ovoce a pořádně si je vychutnejte, nevyčítejte si je a raději poté vyražte ven na vánoční procházku ve svižném tempu.

Nezapomínejte, co všechno už jste pro své tělo udělali a netrapte ho týdenním přejídáním - věřím, že toto se ale nestane :)
Jezte svědomitě. Jídlo si berte s rozumem, vychutnávejte a jezte pomalu. Dodržujte režim 5-6 jídel denně a další jídla už nepřidávejte. Tímto se vyhnete povánoční krizi, kdy shozená kila zase stoupla a na váhu se budete moct postavit bez obav. :)

Přeji hodně štěstí, aby jste nepodlehly vánočnímu přejídání. :)

1 komentář:

  1. Já plánuji jíst od všeho trochu. Rozhodně si nebudu nic odpírat, to bych ani nedokázala. :D A budu se snažit i přes svátky chodit cvičit nebo to aspoň kompenzovat procházkami :)

    OdpovědětVymazat